Az orvos felkeresése

Ha vizelettartási panaszai vannak, az orvos felkeresésenek elhalasztásával azt kockáztatja, hogy a tünetek fokozódnak. Ahol a segítségnyújtás elkezdődik az az alapellátás, a háziorvosi szolgálat. Elsősorban itt van remény arra, hogy a „rejtőzködő” inkontinens betegek megnyíljanak. A háziorvos feladata az inkontinenciával érintett betegek kiszűrése, a prevenció lehetőségeinek megismertetése, az állapot kivizsgálása, a konzervatív kezelés elindítása, a szakorvosi ellátásba utalás, valamint szakorvos javaslata alapján a gyógyászati segédeszköz felírása. Mindezek révén az érintettek életminőségének javítása, visszasegítésük az aktív életbe. A háziorvos a találkozót követően szakorvoshoz irányíthatja tovább. Nehéz diagnózist felállítani csupán a tünetek alapján, így előfordulhat, hogy speciális tesztekre lesz szükség, vizeletelemzésre és egyéb vizsgálatokra, melyek eredménye segít az orvosnak a helyes diagnózis felállításában. 

Így készüljön fel a látogatásra:

- Írja le előre az összes kérdést, amelyet szeretne orvosának feltenni.

- Vezessen vizelési naplót a látogatást megelőző napokban, ugyanis minél több információ áll orvosa rendelkezésére, annál pontosabb diagnózist tud felállítani.

Milyen kérdésekre számíthat az orvos részéről?

- Mikor, milyen élethelyzetben következnek be a vizeletvesztési periódusok? Köhögés, emelés vagy fizikai aktivitás közben?

- Milyen gyakran érez vizelési kényszert?

- Kell-e erőlködnie, hogy üríteni tudja vizeletét?

- Milyen a hólyagot elhagyó vizelet folyásának intenzítása? (folyamatos/szakaszos)

- A vizelet felfogására milyen nedvszívó terméket használ?

- Szed-e olyan gyógyszert, amely befolyásolhatja a vizeletkiválasztó rendszer működését?

- Milyen életmódot folytat (táplálkozási szokások, mozgás gyakorisága, dohányzás)?