Tények és tévhitek az inkontinenciáról

A vizelettartási zavarokról - érthető módon - nem szeretünk beszélni. Emiatt az érintettek kételyei és kérdései többnyire szakértő válasz nélkül maradnak, feltevéseik, találgatásaik és hiányos ismereteik pedig gyakran téves vélekedésekhez vezetnek. Segítünk az eligazodásban:

 

A vizelettartási zavarok csak az időseket érintik.

Az általános meggyőződés, hogy az akaratlan vizeletvesztés csak az időskorúakat érinti, bizonyára onnan ered, hogy ezt a panaszt a szervezet öregedésével társítjuk. Valóban, az idősek nagy része küzd ezzel a problémával, a szervezet öregedésvel az izomzat ugyanis gyengül, megereszkednek a medencefenék tartóizmai is, gyengül a vizelettartási képesség. A vizelet-inkontinencia azonban az embereket nemtől és életkortól függetlenül érinti, számos megbetegedés tünete, kísérő jelensége lehet. Még egy egyszerű megfázás is okozhat vizelettartási zavar epizódusokat. 

Az inkontinencia egy betegség.

A vizelettartási zavar önmagában nem betegség, hanem egyes megbetegedések kísérő állapota, ami a betegség gyógyításával el is múlik. Ugyanakkor lehet a szervezet időszakosan megváltozott állapotának (pl. terhesség, megfázás) átmeneti velejárója is. Az inkontinenciáról mint megbetegedésről és annak gyógyításáról szokás beszélni, ezért az orvoshoz forduló érintettek nem egyszer meglepődnek azon, hogy a gyógyítás lényege nem magának a vizelettartási zavarnak a gyógyításán alapszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az vizelet-inkontinenciát népbetegségnek nyilvánította, vagyis hosszadalmas, a társadalomban széles körben elterjedt megbetegedésének, amely nehézzé teszi az érintettek mindennapos egzisztenciáját. Ismerje meg vizelettartási zavarok rizikófaktorait is!

Az inkontinencia gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat.

Statisztikák szerint a nők valóban gyakrabban ki vannak téve a vizelettartási zavaroknak, főleg ezek enyhe fokozatának. Ez a nők és férfiak anatómiai különbözőségéből adódik. Elfogadhatjuk, hogy minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi életének különböző fázisaiban tapasztal vizelettartási zavarokat. 

A nedvszívó termékek felhelyezése nem nehéz.

Hogy a nedvszívó termék felhelyezése nehéz vagy könnyű, függ a termék típusától, ugyanakkor a felhelyezést végző személy jártasságától, gyakorlatától is. Az urológiai betétek vagy a nedvszívó nadrágok esetében a felhelyezés nem okoz nagyobb nehézségeket. A többi termék azonban nagyobb figyelmet igényel felhelyezés közben. Ismernünk kell a helyes pelenkafelhelyezés néhány alapszabályát ahhoz, hogy végül biztosak lehessünk a szivárgás-mentességben és abban, hogy a pelenkát viselő személynek maximális komfortérzetben lesz része. A megfelelő technikák alkalmazásának köszönhetően az összes nedvszívó termék felhelyezése könnyűvé válik. 

A húgyhólyag térfogata 3 liter.

A húgyhólyag térfogatáról szóló kérdésre a válaszok gyakran távol esnek az igazságtól. Nagyon gyakran előfordul, hogy az inkontinens betegek rendkívüli nedvszívó kapacitással bíró nadrágpelenkát keresnek. Elegendő azonban elvégezni egy egyszerű kísérletet: öntsön egy fóliazsákba 3 liter vizet. Mekkora lesz ettől a megtöltött fóliazsák? Lehetséges, hogy az ember húgyhólyagja ilyen nagy legyen? Bizonyosan nem. A húgyhólyag térfogata átlagosan 400–700 ml-ig terjed, és kivételes helyzetekben, a legnagyobb tágulás esetén éri el a 1,5 litert.

A vizelet-inkontinenciával érintettek ne utazzanak.

A vizelettartási zavarokkal érintettek gyakran lemondanak társasági életükről, az utazásról, ki sem mozdulnak otthonukból, mert szégyellik panaszukat. Ugyancsak aggódnak amiatt, hogy nem érnek ki időben a WC-re, vagy amiatt, hogy egy új helyen nem ismerik ki maguka, így kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek. Ám emiatt egyáltalán nem kell lemondani a mobilis, aktív életről. Némely urológiai betét egyedi tasakokban kapható, ezért egyszerű belőle néhány darabot a táskába vagy a kézipoggyászba helyezni. A forgalomban levő nedvszívó termékek sokféleségének köszönhetően örömökkel teli életvitel folytatható, akár utazással és társasági élettel együtt, a kellemetlen szivárgások miatti aggodalmak nélkül. Ismerje meg a SENI nedvszívó termékeket, amelyeknek köszönhetően a vizelettartási zavarok ellenére is aktív életet élhet.

A torna javíthatja a húgyhólyag feletti uralmat.

A medencefenék izmainak rendszeres tornáztatása, a Kegel-gyakorlatok végzése valóban képes fejleszteni a húgyhólyag feletti kontrollt. A gyakorlatok megtanítanak a húgycsövet körülölelő izmok tudatosabb használatára. A torna eredménye az izmok megerősítése és a medencefenék megtámasztása, aminek köszönhetően megerősödik a húgycső zárórendszere. A gyakorlás bármely életkorban elkezdhető és mozgáskorlátozottak is végezhetik. A gyakorlatok már néhány heti alkalmazás után érezhető eredményt hoznak. 

Az inkontinencia lehetetlenné teszi a higiénia fenntartását.

A bőr egészségének fenntartására napjainkban többféle speciális bőrápoló termék használható, melyeknek köszönhetően mindennemű kozmetikai és higiéniai kezelés, ápolás nemcsak könnyűvé, de hatékonnyá is vált. A vizelettertási zavarok esetében a mindennapos tisztálkodás rendkívül lényeges része az intim területek szárazságának biztosítása és ezen testfelületeknek az irritációkkal szembeni védelme. Ráadásul szükséges még a frissesség biztosítása és a kellemetlen szagok megszüntetése is. Mindez éppen a korszerű SENI CARE bőrápoló termékeknek köszönhetően megvalósítható. Ezen termékek helyes alkalmazása mellett, vizelet- és széklet-inkontinencia esetén is lehetséges a higiénia fenntartása.

Vizelettartási zavarokkal a gyermekek is küszködhetnek.

A gyermekek „átázása”, bevizelése természetes dolog. Fejlődésükkel egyidejűleg azonban ennek a kontrollálatlan állapotnak fokozatosan meg kell szünnie. Gyermekek esetében ötéves életkorig a bepisilés, főleg az éjszakai ágybavizelés, nem ok az aggodalomra. Azonban bagatellizálni sem szabad a problémát. Némely gyermeknél a különböző jellegű diszfunkciók miatt a bepisilés nem múlik el. A leggyakoribb az éjszakai ágybavizelés, azonban némely gyermeknél nappali vizeletvesztés is előfordul. Ennek leggyakoribb oka az idegrendszer fejletlensége vagy a legyengült izomzat. Ha a gyermeknél bevizelés fordul elő, megfelelő védelmet kell neki biztosítani nedvszívó eszközök használatával. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a gyermeknek a lelki támaszt megadjuk, a bevizelő gyermekek ugyanis gyakran szégyenkeznek emiatt, nem tudják leküzdeni feszélyezettségüket, tartanak környezetük reakcióitól. A gyermek nem a saját hibájából vizel be, tehát nem szabad a gyermekben a bűnösség érzetét kelteni.

A terhesség és a gyermekágy időszakában megjelenő vizelettartási zavarok életünk végéig megmaradnak.

A terhesség a nő szervezete számára nagy megterhelést jelent. A hormonális változások, valamint a növekvő méhlepény, a magzatnak a hólyagra nehezedő súlya egyaránt befolyással van a vizeletkiválasztó rendszer működésére, így – egyéb panaszok mellett – megjelenhet a vizelettartási zavar is. Szülés után a medenceizmok lazák és továbbra sem működnek megfelelően, tehát a gyermekágyi időszakban továbbra is fennállhatnak a vizeletvesztési epizódok. Az általánosan elfogadott gyermekágyi időszak 6-8 hét, amelyben a szervezetnek vissza kell térnie a szabályos működéshez. A testnek a régi formába történő visszatérésével elmúlnak a panaszok, ezzel együtt a vizelettartási zavarok is. Ahhoz, hogy meggyorsítsuk a regenerálódás folyamatát, alkalmazhatjuk a Kegel-gyakorlatokat, amelyek megerősítik a medenceizmokat.

A fekvőbeteg felfekvésekre van ítélve.

Az igaz, hogy a fekvőbetegek, akik vizelettartási zavarokkal inkább küzdenek, ki vannak téve a bőrirritáció és felfekvés előfordulásának, azonban erre ítélve nincsenek. A bőr és az ellenséges környezet – magasabb hőmérséklet és nedvességtartalom –, valamint a tartós nyomás állandó kapcsolata kedvez a bőrelváltozások kialakulásának. A helyes bőrápolás, a gyakori helyzetváltoztatásnak, „forgatásnak”, valamint a légáteresztő nedvszívó termékek alkalmazásának köszönhetően elkerülhetők ezek a panaszok. Jóllehet a fekvőbetegek bőrének karbantartása rendszeres ápolást, illetve megelőző terápiát egyaránt igényel, ennek köszönhetően azonban valóban lehetséges is.