Gyakori kérdések

1. Hogyan válasszuk ki a megfelelő inkontinencia védőeszközt?

1. lépés

Először is határozza meg a fennálló inkontinencia súlyossági fokát. Lényeges információ az orvos számára: a folyadékbevitel és a vizeletürítés gyakorisága; az inkontinencia mértéke és jelentkezésének körülményei (legalább 3 napig vezetett vizelési naplóval); a korábbi műtétek, traumák, terhességek, szülések; a társbetegségek közül a diabetes és a neurológiai kórképek. Az akaratlan vizeletvesztés mennyiségétől, a vizeletvesztés gyakoriságától, valamint a személy mobilitásától függően választható ki a megfelelő inkontinencia védőeszköz. 

2. lépés

Válassza ki milyen típusú nedvszívó terméket szeretne használni.

3. lépés

Válassza ki a termék méretét és győződjön meg arról, hogy megfelelően illeszkedik testalkatára.

2. Nadrágpelenka vagy anatómiai betét - melyiket válasszuk?

Az egyéni igényektől és beállítottságtól függően háromféle nadrágpelenka típus közül választhatunk:  a nyitott, félig nyitott és a zárt rendszerű termékváltozatok közül. 

 • Nyitott rendszer. anatómiailag formált betétek, amelyek a csípőt szabadon hagyják.
 • Félig nyitott rendszer: nadrágpelenka, állítható derékövvel.
 • Zárt rendszer: hagyományos nadrágpelenka vagy elasztikus inkontinencia nadrág.

A mobilis felnőttek, akik részlegesen még képesek a vizeletvesztésüket kontrollálni, nagyobb biztonságban érzik magukat egy anatómiailag formált betét választásával, amely rögzítőnadrággal együtt viselhető. Vagy egy állítható derékövvel ellátott nadrágpelenkában, amely könnyen fel- és levehető, a hagyományos fehérneműhöz hasonlóan viselhető, így egyszerű és kényelmes a használata.

Ágyhoz kötött vagy csökkent mobilitású felnőtteknél a zárt rendszerű termék választása ajánlott, amely optimális védelmet nyújt középsúlyos és súlyos inkontinencia esetén. 

3. Léteznek különböző inkontinencia termékek nők és férfiak számára?

Az enyhe fokú, csepegéses vizelet-inkontinencia esetén a női és férfi urológiai betétek felosztása az anatómiai különbségeket, eltéréseket követi. A SENI termékkínálatból a SENI LADY inkontinencia betéteket nők, míg a SENI MAN betéteket férfiak számára fejleszettük. A középsúlyos és súlyos inkontinencia kezelésére szánt termékeket – az egyszerhasználatos nadrágpelenkákat, az anatómiailag formált betéteket és az inkontinencia nadrágokat – férfiak és nők egyaránt viselhetik.

4. Mi a különbség az urológiai betét és a hagyományos egészségügyi betét között?

Kis mennyiségű hüvelyi szivárgás esetén se válasszon egészségügyi betétet, nem lesz hatékony! Az urológiai betétek és egészségügyi betétek külsőleg ugyan hasonlóak, kialakításuk azonban eltérő. Akaratlan, alkalmi vizeletvesztés esetén inkontinencia betétet használjon: a betét felső rétege nagyobb mennyiségű, híg folyadékot képes felvenni, amit gyorsan elvezet, ugyanakkor nem engedi a betét felszínét visszanedvesedni; nem gyűrödik, nem mozdul el a helyéről; szagsemlegesítő rendszere teljesen megköti a kellemetlen szagokat. 

5. Miért érdemes egy légáteresztő terméket választani?

Bőrünknek folyamatosan szüksége van arra, hogy szellőzzön. Légáteresztő terméket választva pedig minimálisra csökkenthető bőrirritáció és a felfekvés kialakulásának kockázata. A légáterszető termékek mikroporózus szerkezetüknek köszönhetően a nedvességet benn tartják, de a párát átengedik, ami nagy mértékben javítja a használati komfortérezetet. A légáteresztő termékek diszkréten viselhetők, tapintásuk finom, puha. 

6. A termék vastagsága befolyásolja a nedvszívó képességet?

Az, hogy egy vastagabb kivitelű nedvszívó eszköz kapacitása nagyobb, téves vélekedés. A nedvszívó réteg a vékonyabb kialakítású termékeknél ugyanúgy biztosítja a felvett nedvesség eloszlását a termék teljes hosszában.

Mi befolyásolja a termék nedvszívó kapacitását?

 • Ezek: a nedvszívó magban lévő cellulózőrlemény mennyisége, valamint egy különleges összetevő, a szuperabszorbens, amely gél formájában megköti a felvett nedvességet, ugyanakkor hatékonyan semlegesíti a kellemetlen vizeletszagot is. Ha nem lenne a szuperabszorbens, a folyadék folyamatosan kinyomódna a pelenka belsejéből, még kis nyomás hatására is.
Összefoglalva: a cellulózőrlemény és a megfelelő minőségű szuperabszorbens határozza meg a nedvszívó termék nedvességtároló kapacitását. Következtetés: egy pelenka nedvszívó kapacitása nem a nedvszívó réteg vagy a termék vastagságától függ.

7. Katéterezett betegnek szükséges pelenkát használniuk?

Amennyiben a katéterezett betegnél jelentkezik széklet-inkontinencia is, úgy a SENI V típusú termék használata javasolt, ez egy anatómiailag formált betét, külső nedvességmegtartó fólia nélkül. Ezek a betétek megfelelő fehérnemű- vagy ágyvédelmet biztosítanak, nem okoznak bőrirritációt, ugyanakkor nem alkalmazhatóak különálló nedvszívó termékként vizelet-inkontinencia esetén. 

8. Hogyan pelenkázzon egy széklet-inkontinens beteget?

A vizelet-inkontinenciát gyakran kíséri széklet-inkontinencia, ilyenkor a pelenka felszíne szennyeződik. Ezekben az esetekben nem mindig lehetséges a pelenka teljes nedvszívó kapacitásának a kihasználása, a gyakori cserék pedig megnövelik a használati költségeket.

Ahhoz, hogy a túl magas költségeket elkerüljük, érdemes kiegészítő védelemként nedvszívó betétet használni az egyszerhasználatos nadrágpelenkákban, ami miután a pelenka széklettel szennyeződik, egszerűen eltávolítható, és a pelenka alkalmas további használatra.

A SENI termékkínálatában van ilyen betét: a SENI V. A betét Normal mérete valamennyi nadrágpelenka-mérettel alkalmazható, a Maxi méret pedig csak az Extra Large méretű nadrágpelenkával.

9. Hogyan ápoljuk a pelenkát viselő beteg bőrét?

A pelenkát viselő beteg bőre különös védelmet igényel. A megfelelő higiénia fenntartása már segít elkerülni a bőr nemkívánatos betegségeit, de a tisztálkodási, bőrápolási szokások megváltoznak.

Mit foglaljon magába a mindennapos ápolás?

 • Alkalmazzunk kifejezetten vizelet- és széklet-inkontinenciával érintettek és fekvőbetegek bőrének tisztítására kifejlesztett mosdatóterméket az irritációnak kitett bőrfelületek mosdatásához.
 • Kiemelten fontos az inkontinens betegek bőrének gyengéd tisztításán túl a bőr ápolása is, minden pelenkacsere alkalmával.
 • Megelőző terápia, bőrvédelem.

A fentiekhez javasoljuk a SENI CARE bőrápolók használatát, melyek patikákban, gyógyászati segédeszköz-forglamazóknál, és a drogériákban egyaránt elérhetők. 

Mire érdemes odafigyelni?

 • A pelenkát viselő felnőtt bőre rendkívül sérülékeny,  mivel folyamatosan kitett az irritatív tényezőknek. 
 • Azért, hogy elkerüljük a bőr állapotának romlását, gondosan válogatott összetevőket tartalmazó, kímélő ápoló termékeket használjunk.
 • A személyes higiéniáról gondoskodni kell, a pelenkával fedett bőrfelületet minden pelenkacsere alkalmával tiszítani és ápolni kell.
 • A gyengéd és puha nedves törlőkendők és a mosdatókesztyű használata gyors megoldást jelent a vizelettel érintkező bőrfelület tisztítására.

10. Milyen gyakran kell cserélni a pelenkát?

A pelenkát szükség szerint kell cserélni. Amikor megtelik, nem használható tovább. 

Azért, hogy ne tegyük ki a bőrt irritációnak, tanácsos a pelenkát minden alkalommal cserélni, amikor a pelenkát viselő felnőtt székletet ürít. Más esetekben a nedvesség-indikátor, amely a pelenka nedvességgel való telítettségét érzékleve elszíneződik, felhívja a figyelmet a pelenkacsere szükségességére. 

FIGYELEM: A pelenkában a nedvesség szintjét ellenőrizni kell, mert a tartós nedvesség miatt klaszterek alakulhatnak ki a nedvszívó magban, amely bőrirritációhoz vezethet és nagymértékben ronthatja a használó komfortérzetét.

11. Biztonságos a pelenka használata?

A SENI nedvszívó termékek használata biztonságos.

Miért biztonságos a SENI termékek használata?

 • A termék összetevőinél nem alkalmazunk latexet, ami nagy mértékben csökkenti az allergiás reakciók kialakulásának kockázatát. 
 • A SENI termékváltozatok gyártásához felhasznált alapanyagok megbízható forrásból származnak, gondosan teszteltek.
 • A gyártólétesítményeink működése, a gyártás teljes folyamata szabályozott, amit  megfelelő tanúsítványok támasztanak alá. 
 • Valamennyi SENI termék megfelel az Európai Unió által meghatározott szigorú biztonsági előírásoknak, amit a termékek csomagolásán található CE-jelölés igazol.

12. Mit értünk pelenka-aktiválás alatt?

Fontos, hogy a pelenkát felhelyezés előtt aktiváljuk. Az aktiválás a pelenka használatra való felkészítését jelenti. Ekként: 

13. Hogyan előzhető meg a pelenka szivárgása?

A szivárgást leggyakrabban a rosszul megválasztott méret, vagy nem az inkontinencia súlyossági fokának megfeleltethető nedvszívó eszköz választása eredményezi.

Ahhoz, hogy elkerülje a szivárgást, kövesse az alábbi szabályokat:

 • A pelenkának pontosan követnie kell a testformát, jól kell illeszkednie a testalkathoz.
 • A pelenka nedvszívó kapacitása feleljen meg a vizeletvesztés szintjének.
 • A pelenkát használat előtt aktiváljuk. 
 • Győződjünk meg arról, hogy az oldalsó védőgátak pontosan illeszkednek, nincsenek megtekeredve.
 • Szükséges a pelenka gyakori cseréje, azért, hogy elkerüljük annak túltelítődését.
 • A fenti szabályok betartásával a szivárgás kockázata minimalizálható. Az éjszakai órákra pedig, kiegészítő védelemként, betegalátét használható.