Prosztata problémák

A férfiak vizelettartási zavarainak leggyakoribb oka a prosztata-megnagyobbodás, vagyis a dülmirigy megnövekedése, amit jóindulatú prosztata-túltengésnek is neveznek. A prosztata-megnagyobbodás a szervezet öregedésének természetes velejárója, ugyanakkor a vizeletkiválasztó rendszer kellemetlen panaszainak okozója is. Amikor a férfiak átlagéletkora még nem haladta meg az 50 életévet, a probléma tulajdonképpen nem létezett. Amióta az orvostudomány magas szintre lépett és az átlagéletkor kitolódott, a prosztata-megnagyobbodás is egészségügyi problémává vált, amit az ereje teljében levő férfinek ismernie kell.

Kit érint?

Amikor a vizeletkiválasztó-rendszer diszfunkciója tapasztalható, urológushoz kell fordulni. Ne felejtse el, hogy a prosztata-megnagyobbodás korai felfedezése megmentheti az életét is. Elhanyagolása prosztatarákhoz IS vezethet. A dülmirigy megnagyobbodása szinte az egész férfitársadalmat érinti, de csak a férfiak egy részénél jelennek meg kóros tünetek. 

Mi a probléma lényege?

A dülmirigy standard mérete szelídgesztenye nagyságú, nyomás hatására nem fáj, rugalmas, felülete sima. A mirigysejtek számának növekedése folytán a prosztata térfogata megnő és nyomást gyakorol a húgycsőre, ezáltal szűkíti annak átmérőjét. Ennek eredményeképpen megjelennek a vizeletürítési problémák.

A húgyhólyag alatti szűkület okán a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni, a húgyhólyag falában kóros szerkezeti elváltozások indulnak meg. A pangó vizelet a vizeletürítési rendszer felülfertőződésének, a hólyagban pedig a kövek keletkezésének kedvez. A húgyhólyag izmai oly mértékben elgyengülhetnek, hogy a vizelet folyamatosan szivároghat belőle.

A prosztata-megnagyobbodás leggyakoribb tünetei:

- gyakori vizelési inger

- éjszakai vizelés

- erőteljes, kínzó vizelési inger

- fájdalmas ürítés

- ürítéskor a vizelet sugara vékony

- akadozó ürítés

- az ürítés befejezése utáni vizeletcsepegés

- telített húgyhólyag érzete az ürítés befejezése után

Diagnosztizálás

A prosztata-megnagyobbodás diagnosztizálása az Egészségügy Világszervezet (WHO) patronátusa alatt működő nemzetközi bizottság által kijelölt standardok alapján történik. A vizsgálat kiterjed az alábbiakra:

- orvosi konzultáció: a zavarok és azoknak az életminőségre való kihatásainak értékelése

- per rectum vizsgálat: a dülmirigy nagyságának, alakjának, simaságának és konzisztenciájának ujjal történő vizsgálata, végbélen keresztül

- laborvizsgálat: általános vizeletvizsgálat, biokémia, specifikus prosztata antigén koncentrációja 

- kiegészítő vizsgálatok: UH és uroflowmetria (vizeletáramlás-mérés)

Kezelés

A prosztata-megnagyobbodás gyógyítása az elváltozás mértékétől függ:

- Azon férfiak esetében, akiknél jóindulatú prosztata túltengést mutattak ki, viszont kóros elváltozásokat nem, javasolt az éber megfigyelés. Ez alatt a széleskörűen vett megelőzés értendő, amit a dülmirigy viselkedésének figyelése kísér. El kell tehát végezni az évenkénti, javasolt szűrővizsgálatokat, módosítani kell az étkezési szokásokat. 

- Ha a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás előidézi vizeletkiválasztó rendszerbeli tünetek megjelenését, meg kell vizsgálni a farmakológiai (gyógyszer-)terápia alkalmazásának lehetőségét. Ez a terápia főleg a a betegség kezdeti stádiumában eredményes, amikor a zavarok viszonylag enyhék. 

- A prosztata-megnagyobbodás eseteinek kb. 10% -ában műtéti beavatkozás javasolt, amelynek lényege a megnagyobbodott mirigy által okozott akadály eltávolítása.

- A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteit is komolyan kell venni, mivel a gyógyítás meg nem kezdése prosztatarák kialakulásához vezethet.

Mit tehet?

- Ha túl van a 45. életévén, látogasson el az orvoshoz és végeztesse el az ellenőrző vizsgálatokat: a hír, hogy egészséges, kiváló lesz, ha pedig orvoslás szükséges, rövid és eredményes terápiára van esélye.

- A vizelettartási képtelenség nagyon kellemetlen, kínos panasz. De biztosíthatja a mindennapos komfortérzetet és diszkréciót a SENI MAN urológiai betéttel.