Az idős kor sokszínűsége

Az időskort gyakran illetik olyan kifejezésekkel, mint az élet alkonya, hajlott kor, őszidő, aranykor, második gyermekkor... Ez az emberi lét utolsó szakasza, elkerülhetetlen fázis, amelyet megtapasztal mindenki, akinek életfolyamát nem szakítja meg ifjúkorban valamilyen tragikus esemény. Ez az időszak mindenki életében másként zajlik, az időskornak annyi színárnyalata van, ahány emberi lét. Az öregedés egy állandó folyamat, amely az emberben születésétől fogva zajlik. Ennek lefolyása függ a genetikai tényezőktől és életformánktól, életkörülményeinktől egyaránt.

Az időskor felosztása

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az időskort az alábbi fázisokra osztja:

Az egymást követő fázisok jellemző fiziológiai és lelki öregedési tünetei:

Hogyan látjuk az idős embereket?

Az időskor megítélése sok tényezőtől függ. Máshogy tekintenek rá a fiatalok, máshogy a középkorúak, és megint máshogy a hajlott korúak. Napjainkban az időskor társadalmi határa kifelé tolódott.

Kit érzünk azonban idősnek, életkortól függetlenül? Olyasvalakit, aki elveszítette aktivitását és életkedvét. Az öregséghez sok sztereotípia kötődik. Ezek nagy hatással vannak az időskorúakkal szembeni szemléletünkre. A jelenleg uralkodó „fiatalság kultusz” miatt az idősebbeket sokszor peremre szorítják, szakmailag és társadalmilag egyaránt. Ennek ellenpályáján található a hajlott kornak járó, kedvességgel és tisztelettel teli hozzáállás.

 

Az időskor fényei
Az időskor árnyoldalai

Hozzátartozóink öregsége

Az öregséggel a leggyakrabban a családunkban találkozunk. Nem mindig tudjuk, hogyan kezeljük az időseket, mire van szükségük, hogyan viseltessünk irántuk ahhoz, hogy ne bántsuk meg őket, érzelmeiket.

Néhány praktikus tanács: