Vigyázzon magára

Amikor szerette – gyermeke vagy hozzátartozója megbetegszik, rengeteg változás történik annak az életében, aki gondoskodik a beteg emberről. Hogy az ellátásra szoruló szükségleteit kielégítse – sok energiát vesz el, szellemi és fizikai erőt igényel és gyakran megterhelő a háztartás költségvetésére.

A figyelem középpontjában szerette áll, akinek állapota az idő múlásával rosszabbra fordulhat és rehabilitációja csak sok idő elteltével, hozhat eredményt. Nyilvánvaló, hogy ezek az emberek szenvednek és fizikai fájdalmat, tehetetlenséget éreznek, érzelmi dilemmával szembesülnekés tisztában vannak állapotukkal. Tudatában kell lenni annak is, hogy a helyzet a gondoskodást nyújtó embereket is érinti.

A szeretett ember állapota két módon is befolyásolja azokat, akik közel állnak hozzá:

  • Fizikailag – az ápolók nagyon sok munkát és energiát fektetnek a mindennapi gondoskodásba és segítségnyújtásba;
  • Érzelmileg – a rokonok számos különféle érzelmet tapasztalnak és kell velük megküzdeniük és megszokott életükhöz képest a helyzet változik.
Azért, hogy erőt merítsen, amely segít megőrizni a pozitív hozzáállást az ápolás során, fontos, hogy ne feledkezzen el magáról. A szeretett ember állapotával ellentétben Önnek egészségesnek kell maradnia és fizikailag, valamint szellemileg erősnek. Máskülönben olyan helyzetben találhatja magát, hogy nem lesz motivációja és hite abban, hogy érdemes küzdeni, a fáradtságérzet fokozódik, és nem tudja majd kezelni szerette érzelmeit, azt fogja érezni, hogy a róla való gondoskodás egy elviselhetetlen feladat.

Hogyan kezelje érzelmeit és találja meg a szeretett személyről való gondoskodás pozitv aspektusait? – Erre vonatkozó infortmációt az Egészséges érzelmek részben talál. Itt talál arra vontkozóan tanácsot, hogyan szervezze meg szerette ápolását.