Tények és tévhitek az inkontinenciáról

A vizelettartási zavarok olyan témakörhöz tartoznak, amelyről sokan nem szeretnek beszélni. Ezen személyek kételyei és kérdései professzionális válasz nélkül maradnak, feltevéseik, találgatásaik és hiányos ismereteik azonban különböző és gyakran téves vélemények születéséhez vezetnek. A vizelettartási zavarok körül különféle tévhitek-mítoszok születtek. Ellenőrizze le, hogy képes-e felismerni: az alábbi állítások közül mik a tények és melyek a tévhitek – a helyes válasz az egyes megállapításokra történő klikkelés után jelenik meg.

A vizelettartási gondok csak az időseket érintik

Az általános meggyőződés arról, hogy vizelettartási zavarokban csak az időskorúak szenvednek, bizonyára abból a tényből ered, hogy ezt a panaszt a szervezet öregedésével társítja az ember. Valóban, az idős emberek nagy része küzd ezzel a problémával, amely azonban a fiatalokat is érinti. A vizelet-inkontinencia az embereket nemtől és életkortól függetlenül érintő számos megbetegedés kísérő jelensége. Még egy egyszerű megfázás is okozhat vizelettartási zavar epizódusokat. Így az inkontinenciának az időskorhoz-öregséghez történő kapcsolása egy sztereotípia.

Az inkontinencia egy betegség

A vizelettartási zavar önmagában nem betegség, hanem különböző megbetegedések kísérő állapota. Nem egyszer betegség egyik tünete, amely a megbetegedés meggyógyításával el is múlik, vagy lehet a szervezet időszakosan megváltozott állapotának ideiglenes eredménye (pl.: terhesség, megfázás) is. Az inkontinenciáról, mint megbetegedésről és annak gyógyításáról szokás beszélni, ezért az orvoshoz forduló személyek nem egyszer meglepődnek azon, hogy a gyógyítás lényege nem magának a vizelettartási zavarnak a gyógyításán alapszik. Az orvos igyekszik megtalálni a probléma alapját és azt a terápiát, amely az inkontinenciát okozó megbetegedést gyógyítja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az vizelet-inkontinenciát népbetegségnek nyilvánította, vagyis hosszadalmas, a társadalomban széles körben elterjedt megbetegedésnek, amely nehézzé teszi a vele érintett emberek mindennapos egzisztenciáját. Tekintse meg, a vizelettartási zavarok rizikó-faktorait .

Az inkontinencia gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat.

A statisztikák szerint valóban a nők gyakrabban ki vannak téve a vizelettartási zavaroknak, főleg ezek enyhe fokozatára. Ez a nők és férfiak anatómiai különbözőségéből adódik. Elfogadhatjuk, hogy minden 4. nő és minden 8. férfi életének különböző fázisaiban tapasztal vizelettartási zavarokat. Ahhoz, hogy többet is megtudhasson a nők vizelettartási zavarairól klikkeljen a Hölgyeknek, a férfiakéról – klikkeljen a Férfiaknak részekre.

A nedvszívó termékek felhelyezése nem nehéz

A tény, hogy a nedvszívó termék felhelyezése nehéz vagy könnyű, minden bizonnyal nagy mértékben függ a termék fajtájától valamint a felhelyező személy ügyességétől és gyakorlatától. Az urológiai betétek vagy a nedvszívó nadrágok esetében a felhelyezés nem okoz nagyobb nehézségeket. A többi termék azonban nagyobb figyelmet igényel felhelyezés közben. Emlékeznünk kell a helyes pelenka-felhelyezés néhány alapszabályára ahhoz, hogy végül biztosak lehessünk a szivárgás-mentességben és abban, hogy a pelenkát viselő személynek maximális komfortérzetben lesz része. A megfelelő technikák alkalmazásának köszönhetően az összes nedvszívó termék felhelyezése könnyűvé válik. Klikkeljen ide, hogy megismerhesse a Seni nedvszívó termékek felhelyezési technikáit.

A húgyhólyag térfogata 3 liter

Sok ember nem gondolkodik el azon, hogyan is működik a szervezete és azon, hogy nézhetnek ki belső szervei. Ebből eredően - a húgyhólyag térfogatáról szóló kérdésre – a válaszok gyakran távol esnek az igazságtól. Nagyon gyakran előfordul, hogy az inkontinens személyek rendkívül nedvszívó nadrágpelenkákat keresnek, miközben azt állítják, hogy húgyhólyagjuk térfogata a több litert is eléri. Elegendő azonban elvégezni egy kisebb kísérletet ahhoz, hogy megbizonyosodjunk ennek gyakorlati képtelenségéről. KÍSÉRLET: Öntsön egy fóliazsákba 3 liter vizet. Mekkora lesz ettől a megtöltött fóliazsák? Lehetséges-e, hogy az ember húgyhólyagja ilyen nagy legyen? Bizonyossággal nem. A húgyhólyag térfogata átlagosan 400–700 ml-ig terjed, és kivételes helyzetekben – legnagyobb tágulás esetén éri el a 1,5–2 litert.

A vizelettartási gondokkal küzdő személynek nem szabad utaznia

A vizelettartási zavarokkal küzdő személyek gyakran lemondanak társasági életükről, utazásról vagy akár ki sem mozdulnak otthonukból, mert szégyellik panaszukat. Ugyancsak aggódnak amiatt, hogy nem érnek ki időben a WC-re vagy amiatt, hogy az új, ismeretlen helyeken nem ismerik ki magukat és így kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek. A tény, hogy valakinek vizelet-inkontinenciája van, egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kell mondania az életről. Ezért aktív életre buzdítjuk az inkontinens személyeket és arra, hogy idejüket kellemesen töltsék - tehát az utazásra is. Némely urológiai betét egyedi tasakokban található, ezért könnyű belőle néhány darabot a táskába vagy a kézi poggyászba helyezni. A forgalomban levő nedvszívó termékek sokféleségének köszönhetően örömökkel teli életvitel folytatható, akár utazással és társasági élettel együtt a kellemetlen szivárgások miatti aggodalmak nélkül. Ismerje meg a Seni nedvszívó termékeket, amelyeknek köszönhetően a vizelettartási gondok ellenére is aktív életet élhet.

A gyakorlatok, a torna javíthatja a húgyhólyag feletti uralmat

A medencefenék izmainak rendszeres tornáztatása, az ú.n. Kegel-gyakorlatok végzése valóban képes fejleszteni a húgyhólyag feletti kontrollt. A gyakorlatok megtanítanak a húgycsövet körülölelő, az ember akaratától függő izmok tudatosabb használatára, ami rendkívül hasznos olyan „vészhelyzetekben”, mint amilyen a köhögés, nevetés, tüsszentés. A gyakorlatok másik eredménye az izmok megerősítése és a medencefenék megtámasztása, aminek köszönhetően megerősödik a húgycső elzáró rendszere. Ennek alapjelentősége van olyan személyeknél, akik stressz-inkontinenciában szenvednek. A gyakorlás bármely életkorban elkezdhető és mozgáskorlátozottak is végezhetik. A gyakorlatok már néhány heti alkalmazás után érezhető eredményeket hoznak. Klikkeljen ide, hogy megismerhesse a Kegel-gyakorlatok végzésének módját. Ha szeretne megismerni néhány egyszerű gyakorlatot a mindennapokra, klikkeljen a gyakorlatok mindenkinek részre.

Az inkontinencia lehetetlenné teszi a higiénia fenntartását

A bőr tisztaságának fenntartása napjainkban már standard. A piacon sokféle speciális bőrápoló termék kapható, amelyeknek köszönhetően mindennemű kozmetikai és higiéniai kezelés nemcsak könnyűvé, de hatékonnyá is vált. A vizelettertási zavarok esetében a mindennapos tisztálkodás rendkívül lényeges része az intim területek szárazságának biztosítása és ezen testfelületek irritációkal szembeni védelme, mivel ez a testtájék állandóan irritatív tényezőknek van kitéve. Ráadásul szükséges még a frissesség biztosítása és a kellemetlen szagok megszüntetése is. Mindez éppen a korszerű szereknek köszönhetően lehetséges, pl.: a Seni Care bőrápoló termékeknek köszönhetően. Ezen termékek helyes alkalmazása mellett, inkontinencia esetén is lehetséges a higiénia betartása.

Vizelettartási zavarokkal a gyermekek is küszködhetnek

A gyermekek „átázása” – bevizelése természetes dolog. Fejlődésükkel egyidejűleg azonban a problémának is fokozatosan el kell tűnnie. Gyermekek esetében 5 éves életkorig a bepisilés, főleg az éjszakai ágybavizelés, nem ok az aggodalomra. Azonban bagatellizálni sem szabad. Némely gyermeknél a különböző jellegű diszfunkciók miatt a bepisilés nem múlik el. A leggyakoribb az éjszakai ágybavizelés, azonban némely gyermeknél nappali vizeletvesztés is előfordul. Ennek leggyakoribb oka az idegrendszer fejletlensége vagy a legyengült izomzat. Ha a gyermeknél bevizelés fordul elő, megfelelő védelmet kell neki biztosítani nedvszívó eszközök formájában – mint amilyen a gyermekpelenka vagy a felnőttpelenka legkisebb méretei. Nagyon fontos, hogy a gyermeknek lelki komfortérzetet biztosítunk – azok a bevizelő gyermekek gyakran szégyenkeznek emiatt, nem tudják leküzdeni feszélyezettségüket és félnek környezetük reakcióitól. Elsősorban arra kell emlékeznünk, hogy a gyermek nem a saját hibájából vizel be, tehát nem szabad ilyen gyermekekben a bűnösség érzetét kelteni – érdemes azonban elmagyarázni neki miben rejlik a probléma lényege és biztosítani neki támogatásunkat. A gyermek bevizelésről többet is megtudhat a gyermekek rovatából.

A terhesség és a gyermekágy időszakában megjelenő vizelettartási zavarok életünk végéig megmaradnak

A terhesség a nő szervezete számára nagyon nagy megterhelést jelent. A hormonális változások valamint növekvő méhlepény befolyással van a vizeletkiválasztó rendszer működésére és – egyéb panaszok mellett – megjelenhet a vizelettartási zavar is. Szülés után a medence izmok lazák és továbbra sem működnek megfelelően, tehát a gyermekágyi időszakban továbbra is fennálhatnak a vizeletvesztési epizódok. Az általánosan elfogadott gyermekágyi időszak 6–8 hét, amelyben a szervezetnek vissza kell térnie a szabályos működéshez. A testnek a régi formába történő visszatérésével elmúlnak a terhességbeli panaszok, ezzel együtt a vizelettartási gondok is. Ahhoz, hogy meggyorsítsuk a regenerálódás folyamatát alkalmazhatjuk a Kegel-gyakorlatokat, amelyek megerősítik a medence izomzatát. Ismerje meg a Kegel-gyakorlatokat, klikkeljen ide.

A fekvőbeteg felfekvésekre van ítélve

Az igaz, hogy a fekvőbetegek, akik vizelettartási zavarokkal küzdenek jobban ki vannak téve a az irritációk és felfekvések előfordulásának, nincsenek azonban erre ítélve. A bőr és az ellenséges környezet – magasabb hőmérséklet és nedvességtartalom – valamint a tartós nyomás állandó kapcsolata kedvez a bőrelváltozások kialakulásának. A helyes bőrápolás, a gyakori helyzetváltoztatásnak „forgatásnak” valamint a légáteresztő nedvszívó termékek alkalmazásának köszönhetően elkerülhetők ezek a szomorú panaszok. Habár a fekvőbetegek bőrének jó karban történő tartása némi erőfeszítést és rendszeres megelőzési tevékenységet igényel, ennek köszönhetően azonban valóban lehetséges. Tudjon meg többet a felfekvések megelőzéséről, klikkeljen ide.