Kiválasztó rendszer

Vizeletkiválasztó rendszer

A – vesék; B – húgyvezetékek; C – húgyhólyag; D – a húgyhólyag “nyaka”; E – húgycső; F – záróizom; G – idegvégződések

 

Vesék:

Páros szerv, amely a vizeletkiválasztó rendszer legfontosabb része. A vesék azáltal, hogy kiszűrik a vérből a méreganyagot, vizeletet gyártanak. A vesék megfelelő működése elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet jó állapotban legyen.

Húgyvezetékek:

Két vékony, sima izmos cső; rajtuk keresztül jut tovább a vizelet a húgyhólyagba. Amikor a hólyag megtelik, a húgyvezetékek automatikusan lezárnak, hogy meggátolják a vizelet visszajutását a vesékbe.

Húgyhólyag:

Egy izmos tartály, ami az alhasban helyezkedik el. Falai rugalmasak és csomózottak/kötegesek, amely lehetővé teszi, hogy 400-700 ml-nyi vizeletet megtartson és szélsőséges esetben akár 1500-2000 ml-nyi folyadék befogadására is képes. A hólyag falainak izmai kitágulnak, amikor a hólyag megtelik és összehúzódnak, amikor kiürül.

Húgyhólyag nyak:

A hólyag alján található egy belső húgycsőnyílás, amelyet két gyűrű alakú izom véd (záróizmok).

Húgycső:

Ez a vizeletkiválasztó rendszer vége, egy tömlő vékony fallal, amely kiválasztja a hólyagban összegyűjtött vizeletet. A húgycső hossza eltérő nők és férfiak esetében, eltérő testalkatuknak köszönhetően. A női hőgycső körülbelül 3-5 cm hosszú, a férfiaké pedig 15-20 cm-es, a pénisz végénél nyílással, amelynek egy másik funkciója, hogy az ondó számára kijáratot biztosítson.

Záróizmok:

A vizeletet a záróizmok szabályozzák a külső és belső. A belső záróizom egy gyűrű alakú izom, amely körbeveszi a húgycső belső részét. Összehúzódása és elernyedése automatikus. A külső záróizom medence izomból áll, amely a medencecsontok között helyezkedik el és formája egy kifordított ernyőhöz hasonlít.

Idegvégződések:

Ezek az izmok felelősek a szervek megtartásáért a hasüregben és szabályozzák az önkéntelen vizeletvesztést.

A hólyag falában receptorok találhatóak, amelyek reagálnak a hólyagra nehezedő nyomásra, vagyis reagálnak, amikor a hólyag megtelik és jelzést küldenek a gerincoszlopnak. Az első sürgető jelzés akkor jelentkezik, amikor a hólyagban 200-300 ml-nyi folyadék gyűlik össze.

 

Hogyan működik a rendszer?

A vizeletkiválasztó rendszer az egyik legfontosabb szerv az emberi szervezetben. Feladata, hogy szabályozza a testfolyadékok egyensúlyát a vér szűrése és a vizelet kiválasztása révén, amely szűrt ..áll.

A folyamatos vesefunkció szabályozza az elektroliteket és fenntartja a sav-alapú homeosztázist. Körülbelül 170-180 liternyi vér folyik át a veséken minden nap- amiből 1,5 l-nyi választódik ki vizelet formájában. Ez egy folyamat, amely az alábbi diagram szerint történik.

A vizelet a hólyagban gyűlik össze, amely a folyamat során kitágul. Amikor körülbelül 200-300 ml-nyi folyadék összegyűlik, a hólyag falában található receptorok jelzést küldenek, amely előidézi, hogy a vizeletet sürgető érzés erősebbé váljon. Egy egészséges ember, megfelelően működő vizeletkiválasztó rendszerrel tudja kontrolálni a hólyag ürítését (void) és visszatartani azt a megfelelő pillanatig.

A hólyag ürítése a záróizmok elernyesztésével kezdődik és a hólyag összehúzódásával, amely kifelé nyomja a vizeletet., A vizelet átfolyik a húgycsövön, majd a záróizmok összehúzódnak és a vizelet kezdi megtölteni a a hólyagot.

A vizeletkiválasztó rendszer nem megfelelő működése vizeletinkontinenciához vezethet, de súlyosabb következményei is lehetnek, mint például a szervezet mérgezése.

Tudjon meg többet az inkontinencia típusairól és fokozatairól