Gyakori kérdések

1. Hogyan válassza ki a megfelelő inkontinencia terméket?

1.lépés

Határozza meg az inkontinencia fokát, amelyet kezelni kell. Az inkontinencia súlyosságától, a vizeletvesztés gyakoriságától és a személy mobilitásától függően ki tudja választani a megfelelő betétet vagy pelenkát.

2.lépés

Válassza ki milyen fajta nedvszívó terméket szeretne használni.

3.lépés

Determine the size of a product to ensure optimal fit on the body. Határozza meg a termék méretét és győződjön meg róla, hogy megfelelően illeszkedik a testre Annak érdekében, hogy segítsük a termék kiválasztását egy speciális kérdőívet hoztunk létre.

A kérdőív használatával néhány lépésben Ön ki tudja választani az inkontinencia fajtájának megfelelő terméket és megtalálja a szükséges méretet.

2. Nadrágpelenka vagy anatómiai betét-melyiket válasszam?

Az egyéni igényektől és beállítottságtól függően 3 nadrágpelenka típus közül választhat – nyitott, félig-nyitott és zárt rendszer.

 • Nyitott rendszer – anatómiailag formált betétek, amelyek a csípőt szabadon hagyják.
 • Félig-nyitott rendszer – nadrágpelenka állítható derékövvel
 • Zárt rendszer – hagyományos nadrágpelenka szárnyas vagy elasztikus inkontinencia nadrág

A mobilis emberek, akik részlegesen tudják kontrollálni a vizeletvesztést nagyobb biztonságban érzik magukat az anatómiailag formált betétben, amely rögzítőnadrággal viselhető vagy állítható derékövvel ellátott nadrágpelenkában, amely könnyen fel és levehető. Ezek az emberek választják valószínűleg az inkontinencia nadrágot, amely hasonló a hagyományos fehérneműhöz és egyszerű, kényelmes a használata.

Ágyban fekvő vagy csökkent mobilitású embereknél a zárt rendszer ajánlott, amely otimális védelmet nyújt középsúlyos és súlyos inkontinencia esetén. Bármelyik csoportba tartozó termék kiváló védelmet nyújt inkontinencia esetén, ugyanakkor fontos a megfelelő méret és nedvszívó kapacitás és az, hogy használat előtt a terméket aktiváljuk.

3. Vannak különböző inkontinencia termékek nők és férfiak számára?

A védelem típusától függően a termékeket kategorizálhatjuk a szerint, hogy férfiak vagy nők számára készültek és vannak univerzális termékek is. Az enyhe inkontinencia kezelésére szánt termékek esetén a női és férfi urológiai betétek megosztása az anatómiai különbségeknek köszönhető.A Seni termékkínálatból a Seni Lady, betétek nők számára a Seni Man betétek férfiak számára ajánlott. A középsúlyos és súlyos inkontinencia kezelésére szánt termékeket – az egyszerhasználatos nadrágpelenkák, az anatómiailag formált betétek és az inkontinencia nadrágok – férfiak és nők egyaránt viselhetik.

4. Mi a különbség az urológiai betét és a hagyományos egészségügyi betét között?

Gyakran előfordul, hogy enyhe inkontinencia esetén hagyományos egészségügyi betétet viselnek az alsóneműben. A megoldás nem hatékony. Az urológiai betétek és egészségügyi betétek külsőleg hasonlóak , ugyanakkor kialakításuk az alkalmazásnak megfelelően eltérő.

5. Miért érdemes légáteresztő terméket választani?

Bőrünknek folyamatosan szüksége van levegőre, hogy “lélegezzen”, azért, hogy jó állapotban maradjon. A fólia, amelyet pelenkáknál alkalmaznak, nem ereszti át a levegőt, ezért a bőr izzad. Hosszabb ideig tartó viselés során a bőr kidörzsölődik, így hajlamosabbá válik arra, hogy felfekvések alakuljanak ki rajta. A légáteresztő termékekkel minimálisra csökkenthető a kidörzsölődés és felfekvés kockázata. Ez a fólia helyett alkalmazott külső réteg speciális szerkezetének köszönhető. Ugyanolyan védelmi tulajdonságokkal bír mint a fólia, de attól különböző, mert mikropórusok vannak a szerkezetében. A pórusok eléggé kicsik ahhoz, hogy a nedvességet benn tartsák, de elég nagyok ahhoz, hogy az izzadás során keletekezett párát átengedjék. E tulajdonságnak köszönhetően a levegő szabadon kering és a bőr lélegzik. A fóliától eltérő, más anyagból készült hátsó fedőréteg nem befolyásolja a pelenka nedvszívó kapacitását sem a nedvszívás idejét, de javítja a használati komfortérezetet. A légáteresztő termékek nem susognak, diszkrétebbek és tapintásuk finomabb.

6. A termék vastagsága befolyásolja a nedvszívó kapacitást?

Az a hiedelem, hogy a vastagabb pelenka nedvszívó kapacitása nagyobb, félrevezető. A nedvszívó mag a vékonyabb pelenkáknál fontos, mert javítja a komfortérzetet (a termék diszkrétebb) de ami még fontosabb, segíti a vizelet jobb eloszlását a pelenkában.

Mi befolyásolja a nedvszívó kapacitást?

 • A nedvszívó magban lévő cellulóz őrlemény mennyisége.
 • A különleges összetevő – a szuperabszorbens amely gél formájában megköti a folyadékot és semlegesíti a kellemetlen vizeletszagot. Ha nem lenne a szuperabszorbens, a folyadék folyamatosan kinyomódna a pelenka belsejéből, még kis nyomás hatására is.
Összefoglalva – a cellulóz őrlemény és a megfelelő mennyiségű szuperabszorbens meghatározza a pelenka nedvszívó kapacitását. Következtetés: egy pelenka nedvszívó kapacitása nem függ közvetlenül a nedvszívó mag vastagságától.

7. Egy katéterezett betegnek szükséges e pelenkát használnia?

A különböző termékek használata attól függ, hogy a katéterezett betegnek van-e széklet inkontinenciája? Ha nincs széklet inkontinencia elegendő betegalátét vagy urológiai betét használata. Széklet inkontinencia esetén Seni V típusú termék használata javasolt, anatómiailag formált betét külső nedvesség megtartó fólia nélkül. Ezek a betétek tökéletes fehérnemű vagy ágyvédelmet biztosítanak széklet inkontinencia esetén, nem okoznak bőrirritációt és kidörzsölődést, ugyanakkor nem alkalmazhatóak különálló nedvszívó termékként vizeletinkontinencia esetén. Javasolt nedvszívó termékek alkalmazása a katéterezések között eltelt időben.

8. Hogyan pelenkázzon egy széklet inkontinens beteget?

A vizelet inkontinenciát gyakran kíséri széklet inkontinencia és a pelenka bepiszkolódik. Ezekben az esetekben nem lehetséges a pelenka teljes kapacitásának a kihasználása és a gyakori cserék megnövelik a használati költségeket.

Azért, hogy a túl nagy költségeket elkerülje érdemes kiegészítő pelenka betétet használni az egyszerhasználatos nadrágpelenkákkal; bepiszkolódás után a betét eltávolítható és a pelenka alkalmas további használatra.

A SENI termékkínálatában van ilyen betét – tez a Seni V. A betét Normal mérete valamennyi nadrágpelenka mérettel alkalmazható, a Maxi méret pedig csak az Extra Large méretű nadrágpelenkával.

9. Hogyan ápolja a pelenkát viselő beteg bőrét?

A pelenkát viselő beteg bőre különleges védelmet igényel. A higiénia fenntartása segít elkerülni a bőr nem kívánatos betegségeit és javítja a komfortérzetet.

Mit kell a mindennapos ápolásnak magába foglalnia?

 • Speciális kozmetikumokat alkalmazni a bőr mosdatásánál és az irritációnak kitett felületek ápolásánál;
 • Megelőző terápia.

Mosdató és bőrápoló termékek teljes családja kapható a patikákban és gyógyászati boltokban, amelyek vizelet inkontinenes betegek számára lettek kifejlesztve. A legjobb védelmet akkor érheti el, ha egy családba tartozó termékeket használ, mint például a Seni Care termékvonal – ebbe a kozmetikumcsaládba tartozó termékek kiegészítik egymás hatását a bőrön. Abban az esetben, ha különböző gyártó termékeit használja az összetevők kölcsönhatása irritációt okozhat.

Mire érdemes odafigyelni?

 • A pelenkát viselő beteg bőre rendkívül érzékeny és mivel folyamatosan ki van téve az irritatív tényezőknek, ezért állapota még rosszabbodhat.
 • Azért, hogy elkerülje a bőr állapotának további romlását, fontos, hogy csak mértékkel használja az ápoló termékeket.
 • A személyes higiéniáról gondoskodni kell, naponta legalább egyszer és a pelenka alatti bőrfelületet minden csere után ápolni kell.
 • Valamennyi ápolási folyamatot finoman és óvatosan kell elvégezni, hogy ne alakuljon ki irritáció.
 • Gyengéd és puha törlőkendők és mosdatókesztyűk használatát érdemes fontolóra venni Tudjon meg többet a bőrápolásról a a Bőrápolási fejezetben

10. Milyen gyakran kell cserélni a pelenkát?

A pelenkát szükség szerint kell cserélni. Amikor megtelik, nem használható tovább, vagyis ki kell cserélni.

Azért, hogy ne tegyük ki a bőrt feleslegesen irritációnak, tanácsos a pelenkát minden alkalommal cserélni, amikor a pelenkát viselő személy székletet ürít. Más esetekben a nedvesség indikátor, amely folyadékkal érintkezve elszíneződik, tájékoztat arról, hogy a pelenka megtelt.

FIGYELEM: A pelenkában a nedvesség szintjét ellenőrizni kell, mert a tartós nedvesség miatt klaszterek alakulhatnak ki a nedvszívó magban, amely bőrirritációhoz vezethet és nagymértékben ronthatja a használó komfortérzetét.

11. Biztonságos-e a pelenka használata?

A Seni nedvszívó termékek használata biztonságos.

Miért biztonságos a Seni termékek használata?

 • A gyártás során nem alkalmaznak latexet, ez csökkenti az allergiás reakciók kockázatát;
 • A Seni termékeknél alkalmazott anyagok megbízható forrásból származnak és biztonság szempontjából gondosan teszteltek;
 • A gyártó létesítmények az ISO szabványokat alkalmazták, amelyet a megfelelő tanúsítványok alátámasztanak;
 • Valamennyi termék megfelel az Európai Unió által meghatározott szigorú biztonsági előírásoknak. Ezt alátámasztja a termékek csomagolásán található CE jelölés.

12. Mit értünk pelenka-aktiválás alatt?

Fontos, hogy a pelenkát felhelyezés előtt aktiváljuk. Az aktiválás a pelenka használatra való felkészítését jelenti. Az aktiválás során a nedvszívó mag, amely rendszerint le van nyomva, bolyhozódik, megelőzve az oldalirányú szivárgást.

13. Hogyan előzze meg a pelenka szivárgását?

A szivárgást leggyakrabban a rosszul megválasztott, nem a megfelelő méret vagy nem az inkontinencia szintjének megfelelő termék használata okozza.

Azért, hogy elkerülje a szivárgást és maximális komfortérzetet biztosítson, kövesse az alábbi szabályokat:

 • A pelenkának jól kell illeszkednie – győződjön meg róla, hogy a jó méretet használja;
 • A pelenka kapacitása meg kell, hogy feleljen a vizeletvesztés szintjének;
 • A pelenkát használat előtt aktiválja;
 • Győződjön meg róla, hogy az oldalsó védőgátak szorosan illeszkednek a testhez és nincsennek megcsavarodva;
 • Szükséges a pelenka gyakori cseréje,azért, hogy elkerülje annak megtelését.

A fenti szabályok betartásával a szivárgás kockázata minimálisra csökkenthető. Éjjel, kiegészítő védelemként betegalátét használható.