Fogyatékkal élő gyermekek

Egy sérült gyermek megjelenése a családban rendkívül nehéz tapasztalatot jelent, amely gyökeresen változtatja meg és gyakran teljesen átrendezi a család minden tagjának életét. A gyermekvárás időszakában a szülők nem számítanak betegségre – amikor tudomást szereznek róla, gyakran nem tudják, mitévők legyenek.

Hasonló helyzetbe kerülnek azok a szülők, akiknek egészséges gyermeke olyan sérüléseket szenved, amelyek következtében a gyermek mozgássérültté válik. Ami lényeges, hogy a gyermek betegsége gyakran jelentősen megváltoztatja az otthoni költségvetés arányait, főleg, amikor az egyik szülőnek le kell mondania a munkájáról, hogy otthon ápolhassa a gyermeket.

Fázisok, amelyeken a fogyatékos gyermek szülei keresztülmennek:

1. Sokk

A hír, hogy a gyermek nem egészséges, a szülők számára tragikus – a kezdeti kételkedést felváltja a tagadás. A szülők úgy gondolják, hogy márpedig lehetetlen, hogy gyermekük beteg. Megjelenik az értetlenség, a félelem, lehangoltság, a reménytelenség érzete, néha az agresszió.

2. Depresszió

A tanácstalanság és tehetetlenség, amelyet a szülők gyakran éreznek, oly elviselhetetlenné válik, hogy az érzelmeik alatt roskadozó szülők gyakran depresszióba esnek. Az enyhülés pillanatait csak a gondozást igénylő gyermek körüli rendszeres munka adja.

3. A látszólagos alkalmazkodás fázisa

A szülők gyakran kétségbeesetten keresnek kiutat a helyzetből. A védekezési mechanizmus részeként ilyenkor jelentkeznek a legkülönbözőbb ötletek. A szülők a bűnöst keresik, aminek köszönhetően ledobhatják magunkról a bűnösség érzetét. Gyakran elvetik maguktól még a gondolatát is annak, hogy a gyermek sérült. Ez a megoldáskeresés ideje, gyakran kaotikus, amely nemegyszer a hipnotizőrök, bio-energoterapeuták és természetgyógyászok rendelőibe vezet. Az összes lehetőség kimerülése után a szülők gyakran feladják.

4. A konstruktív felkészülés fázisa

Pozitív fázis, amelyben a szülők elkezdenek dolgozni a gyermekkel azon, hogy javuljon annak egzisztenciája. Ebben az időszakban a szülők megtanulják, hogyan merítsenek örömöt a fogyatékos gyermekükkel együtt töltött időből, felfedezik, hogy gyermekük feltétlen szeretettel ajándékozza meg őket és ebben boldogságukat lelik.

Olyan megoldásokat keresnek, amelyeknek köszönhetően gyermekük boldog lehet. A különböző fázisok közötti átmenetek nincsenek pontosan meghatározva, a határok elmosódtak. A fogyatékos gyermekért sok mindent fel kell szentelni, gyakran le kell mondani saját szükségleteinkről, eddigi életünkről. Sok függ a gyermek fogyatékosságának fokától, attól, hogy szüksége van-e állandó felügyeletre, mennyire önálló, attól, hogy ez testi vagy szellemi fogyatékosság. Egyformán lényegesé válnak a kísérő betegségek, elsősorban azok, amelyek szenvedést okoznak a gyermeknek és szüleinek

Sérült gyermek = kis ember nagy szükségben

A beteg gyermek körüli ápolás olyan kihívás, amellyel minden nap meg kell küzdeni. Egy ilyen gyermek ápolójának ne szabad elfelednie, hogy a beteg gyermek egy kis emberke, akinek kevesebb szerencséje volt, mint a többi gyermeknek. Ez azonban nem fosztja meg őt jogaitól, hogy:

  • olyannak szeressék, amilyen;
  • lehetőségeinek megfelelően fejlődhessen.

A szülő, aki ezt megérti és hagyja, hogy gyermeke olyannyira önálló legyen, amennyire csak képes, aki megtanítja gyermekét az önelfogadásra és beleoltja az optimizmust és immunitást, hihetetlen erőt ad gyermekének kezébe.

FIGYELEM – a lényeg az, hogy ne a gyermek rokkantságára koncentráljanak, hanem a benne rejlő képességekre. Még a legnagyobb fogyatékkal élő gyermekek is, amelyekkel folyamatosan és rendszeresen foglalkoznak, fejlődést mutatnak. Ezek az apró kis lépések örömet okoznak és további munkára ösztönöznek. Gyakran a kimerítő, nehéz és költséges rehabilitáció sokáig nem hoz eredményeket, viszont még a legkisebb haladás is képes kárpótolni az befektetett fáradozásért. A fogyatékos gyermek – a család előtt álló mindennapos kihívások ellenére – óriási öröm és elégedettség forrása lehet, ha hagyjuk. Az ilyen gyermek alázatra, türelemre, érzékenységre, empátiára és odaadásra tanít. Ezt pedig határtalan szeretettel és odaadással viszonozza.

Ha fogyatékos a gyermeke, ne feledje, hogy…

Joga van azokhoz az érzelmekhez, amelyek most Önben dúlnak – próbálja meg ezeket tudatosan megélni és konstruktívan felhasználni.

Függetlenül gyermeke fogyatékosságának fajtájától és fokától ne feledje, hogy ő egy kis ember – tekintsen rá elsősorban, mint gyermekre, nem pedig beteg gyermekre.

Szüksége van egy kis időre önmaga számára is, még akkor is, ha ezt megtagadja magától. Kérjen meg valakit, hogy helyettesítse a gyermek mellett és tegyen valamit önmagáért.

Ha szüksége van lelki, jogi segítségre vagy az ápolásban ill. bármi másban – ne feledje, vannak olyan szervezetek, amelyek azért léteznek, hogy segítsenek Önnek. Ha hozzájuk fordul segítségért, az nem a gyengeség jele, hanem ellenkezőleg: az erő jele.

Ön erősebb gyermekénél – erőfölényét ne használja ellene, hanem javára. Ha érzelmei eluralkodnak Önön, akkor ne töltse ki őket a gyermeken.

Ha vannak mellette egészséges gyermekei is, tudnia kell, hogy az Önök helyzete számukra is nehéz. A beteg gyermek testvéreinek is szüksége van figyelemre, szeretetre, melegségre. Igyekezzen minden nap kigazdálkodni egy kis időt kizárólag a család többi tagjára is.

Nincs egyedül – számos egyesület létezik, amely a fogyatékos gyermekek szüleit tömöríti és rengeteg internetes fórum is, amelyeken a hasonló élethelyzetben található emberek megosztják tapasztalatait másokkal. Lehet, hogy a velük való kapcsolat segít Önnek is túljutnia a mindennapos nehézségeken, de előfordulhat az is, hogy meglátásaival éppen Ön segít valaki másnak.

Gyermeke határtalanul szereti Önt – jegyezze meg, hogy neki a boldogsághoz az Ön elfogadására, jelenlétére, melegségére van szüksége és arra a biztonságra, amit Ön nyújt neki. Ön az Ő ereje!

Ha gyermeke nem tudja visszatartani vizeletét, biztosítsa számára a mindennapi komfortérzetet a – gyermekek számára létrehozott vagy a felnőtt legkisebb méretű – megfelelő nedvszívó termékek alkalmazása által. A gyermeke számára megfelelő Seni nedvszívó termékek megismeréséhez kattintson ide.