Az inkontinencia típusai

Az inkontinenciának számos csoportosítása létezik, amelyek különböző ismérveken alapulnak. A legismertebbet a Nemzetközi Kontinencia Társaság Szabvány Bizottsága dolgozta ki. Ez egy formális osztályozás, amely a széklet inkontinenciát is magába foglalja.

Vizelet inkontinencia

Stressz inkontinencia

A záróizomzat gyengülése okozza. Akaratlan vizeletleadás következik be tüsszentés, köhögés, fizikai erőkifejtés során vagy stressz helyzetben. Az inkontinencia ezen fajtája leggyakrabban nőket érint. Előfordulhat férfiaknál is, akiknek prosztatája eltávolításra került.

Késztetéses inkontinencia

Akaratlan vizeletvesztés, amelyet erős vizelési kényszer előz meg, felléphet a vizeletvszivárgás gyengébb formája az akaratlagos vizeletürítések között vagy teljes hólyagürítés formájában.

Vegyes inkontinencia

Akaratlan vizeletvesztés, amely fizikai tevékenység közben lép fe, tüsszentéskor vagy köhögéskor, együtt jár a vizeletürítésre való kényszerrel.

Éjjeli inkontinencia

Akaratlan vizeletvesztés alvás során – ágybevizelésként is ismert.

Folyamatos inkontinencia

Folyamatos akaratlan vizeletvesztés

Reflex inkontinencia

Az un. reflex inkontinencia az idegrendszer rendellenes működésével függ össze – a beteg nem érez késztetést, hogy vizeletet ürítsen, de a hólyag teljesen kiürül, nem kontrolált módon/nem akaratlagos módon.

Az inkontinencia egyéb fajtái

Akaratlan vizeletvesztés például szexuális együttlét során vagy akaratlagos vizeletürítést követően. (PMD-ként ismert) stb.

Széklet inkontinencia

Késztetéses inkontinencia

A beteg érzi a késztetést, de nem képes addig visszatartani, amíg kiér a WC-re – gyakran a végbél tartóizmainak gyengülése okozza.

Passzív inkontinencia

Az ürítés úgy történik, hogy nem érez késztetést – leggyakoribb oka az idegsérülés, meggyengült izomzat vagy krónikus székrekedés.