Az idős kor sokszínűsége

„Semmi sem öregít jobban, mint az, ha gyakran gondolunk az öregedésre.” Georg Christoph Liechtenberg

Az időskort gyakran illetik olyan kifejezésekkel, mint: az élet alkonya, hajlott kor, őszidő, aranykor, második gyermekkor, második ifjúság. Ez az emberi lét utolsó szakasza, elkerülhetetlen fázis, amelyet megtapasztal mindenki, akinek életfolyamát nem szakítja meg ifjúkorban valamilyen tragikus esemény. Ez az időszak mindenki életében különbözőképpen zajlik – az időskornak annyi színárnyalata van, ahány emberi lét. Az időskor az öregedés végeredménye. Az öregedés egy állandó folyamat, amely az emberben születésétől fogva zajlik. Ennek lefolyása függ a genetikai tényezőktől és az adott személy életformájától, életkörülményeitől egyaránt.

Az időskor felosztása

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az időskort (öregkort) az alábbi fázisokra osztja:

 • 60-75 év idősödő kor v. korai öregkor
 • 75-90 év időskor vagy késői öregkor
 • 90+ aggkor

Az egymásutáni fázisok jellemző fiziológiai (testi) és lelki öregedés tüneteinek elmélyülése:

 • a pszichofizikai ügyesség és az önállóság fokozatos elvesztése,
 • társadalmi adaptáció lehetőségeinek korlátozódása – ú.n. társadalmi öregedés,
 • erőteljesebbé válik a másoktól való függés.

Hogyan látjuk az idős embereket?

Az időskor felfogása sok tényezőtől függ. Máshogy tekintenek rá a fiatalok, máshogy a középkorúak, és megint máshogy a hajlott korúak. Az öregség határai tehát elfolynak. Nemegyszer azonban az emberek ebben a korban fiatalnak érzik magukat és nem illetik magukat az „öreg” jelzővel, tehát az időskor társadalmi határa eltolódik.

Kit érzünk idősnek életkortól függetlenül? – az olyan személyt, aki elvesztette aktivitását és életkedvét, akinél az idősödés tünetei egyértelműek.

Az öregséghez sok sztereotípia kötődik. Ezek nagy hatással vannak az időskorúakkal szembeni szemléletünkre. A jelenleg uralkodó „fiatalság kultusza” miatt az idősebbeket sokszor peremre szorítják – szakmailag és társadalmilag egyaránt. Ennek ellenpályáján található a hajlott kornak járó, kedvességgel és tisztelettel teli hozzáállás.

Az időskor sokszínűsége

Az időskornak, mint az élet egyik fázisának, sok előnye van. Ez az ideje a „második ifjúságnak”. Mik is az arany életkor pozitívumai:

Az időskor fényei
 • A szakmai aktivitás végével növekszik a szabadidő mennyisége, amelyet szenvedélyünk fejlesztésére, pihenésre, utazásra lehet fordítani.
 • Gyakran ebben az időszakban születnek meg az unokák – így a szabadidő-felesleget és az élettapasztalatunkat felhasználhatjuk a kis unokák nevelése körüli segítségnyújtáshoz.
 • Ebben az időszakban sokan az önkéntesség mellett döntenek, hogy adottságaikat és idejüket a rászorultakra/szükséget szenvedőkre fordítsák.
 • A tudásra szomjazók a Nyugdíjas Egyetemen, a Senior Egyetemen nyugdíjasként bővíthetik ismereteiket –, ha erre korábban nem volt módjuk. Igénybe vehető a 50+, 60+ életkorúak számára szervezett sokféle, aktivitásra késztető program. Ezeket a rendezvényeket gyakran az Európai Unió finanszírozza vagy társfinanszírozza.

Arra a kérdésre, hogy mitől félnek az emberek a legjobban, legtöbbjük azt válaszolja: az öregségtől. Mi okozza az öregedéssel szembeni idegenkedést, ellenérzést?:

Az időskor árnyoldalai
 • Az emberek egy része az időskort a betegségekkel társítja, amelyek a kor előrehaladtával jelennek meg – gyakori a vizeletvisszartás zavara, az emlékezet romlása, az osteoporozis, a reuma, az elhízás, elbutulás, az öregkori demencia.
 • A fizikai önállóság gyengülése a másoktól való függéshez, így a saját önállótlanság miatt érzett frusztrációhoz vezet.
 • A hajlott korúak között gyakori a társadalmi kivetetettség érzése s az, hogy feleslegesnek érzik magukat. Nemegyszer ehhez még hozzá adódik az egyedüllét, a magány is – „a másik felünk” halála, a hasonló korú barátok eltávozása-, a gyerekek pedig saját életüket élik.
 • A magyar nyugdíjasokat gyakran fenyegeti a szegénysorban való lét – a szerény nyugdíjak gyakran alig haladják meg a gyógyszerek és a havi rezsi költségeit.
 • Az időseknél gyakran jelenik meg hangsúlyozottan a halálfélelem és az elmúlás miatt érzett bánat. Az elveszett esélyekről és a be nem teljesült álmokról szóló gondolatok fokozódó lehangoltságot, csüggedtséget szülhetnek.

Hozzátartozónk öregsége – hogyan segíthetünk?

Az idős korral, öregséggel a leggyakrabban a családban találkozunk. Nem mindig tudjuk, hogyan kezeljük az időseket, mire van szükségük, hogyan viseltessünk irántuk ahhoz, hogy ne bántsuk meg őket, érzelmeiket.

Néhány praktikus jótanács
 • Ne erőltesse rá magát, a segítségét – tartsa fejben, hogy az idős ember nem egy nagyra nőtt gyermek, hanem joga van döntenie maga felől – ezen belül arról is, hogy elfogadja-e vagy eldobja-e az Ön segítségét.
 • Az időseknek szükségük van életcélra, foglalatosságra, amely lefoglalja gondolataikat, kezeiket. Ezek különböző aktív foglalkozások lehetnek, az egészségi állapottól, erőnléttől és szükségletektől függően.
 • Az idős személyeknek tisztelet és méltóság jár – különös gyengédségre van szükség az olyan betegekkel való érintkezésnél, akik kénytelenek lemondani az eddigi önállóságukról és ápolójukra vannak utalva.
 • Ajánlja fel hozzátartozójának a tornát, amelynek rendszeresen végzett gyakorlatai növelik a testmozgás ügyességét és javítják a közérzetet. Az időseknek szóló gyakorlatokról itt többet is megtudhat.
 • Ha az idős személy beteg, biztosítson neki maximális kényelmet valamint jó orvosi és ápolói gondozást.
 • Ha az Ön hozzátartozójának szüksége van ápolásra, de ezt Ön nem tudja neki biztosítani, vegye igénybe a szakosodott egészségügyi ápolók vagy az önkéntesek segítségét.
 • Az idős személyeknél gyakran jelennek meg vagy erősödnek fel a vizelettartási zavarok. Nemegyszer ez olyan gondnak bizonyul, amelyet az idősek nem fogadnak el és még a gondolatát sem engedik magukhoz, hogy ez a probléma vonatkozhat rájuk is.

Különböző módon győzhetjük meg hozzátartozónkat a speciális nedvszívó eszközök használatáról – kezdeményezzen beszélgetést hozzátartozójával, mutassa meg neki az információs anyagokat vagy a termékmintákat. A kulcsszavak: diszkréció, komfortérzet és a kellemetlen szag kiküszöbölése.

A nedvszívó termékek teljes palettájának megismeréséhez klikkeljen ide.