Az ápolás komfortja

Egy beteg személyről való gondoskodás, különösen, ha ágyhoz kötött rengeteg energiát igényel. Ezért fontos, hogy rendezzük a körülötte lévő teret, ezáltal elhárítva a lehetséges akadályokat, elkerülve azt, hogy megerőltesse magát vagy meghúzza az izmait miközben ellátja a beteget. Ez segít Önnek abban, hogy könnyebben/egyszerűbben végrehajtsa a feladatot és ennek köszönhetően idejét a hatékony ápolásnak szentelje.

Néhány szó arról, hogyan biztosítsa az ápolás komfortját önmaga és szerette számára:

  • Amennyiben a személy, akiről gondoskodik részlegesen önálló, biztosítsa számára annak a lehetőségét, hogy könnyen megközelíthesse a WC-t vagy tegyen egy komódot közel az ágyához. Ha a gondozott személy fekvőbeteg, bizonyosodjon meg arról, hogy Ön könnyen el tud jutni az ágyához. Attól függően, hogy gondozottja nadrágpelenkát vagy ágytálat használ-e, esetleg katéterezett, biztosítsa azt, hogy minden szükséges eszköz kéznél legyen.
  • Használjon speciális kozmetikumokat, amelyek segítségével ápolhatja a beteg bőrét. Ezek úgy vannak kifejlesztve, hogy óvják a bőrt, megvédjék a kiszáradástól és az irritációtól és segítsék megelőzni a felfekvések kialakulását. Ha Ön megfelelően gondoskodik a beteg bőréről, elkerüli a lehetséges kockázati tényezőket, amelyeket renkívül nehéz gyógyítani ágyban fekvő embereknél. Mi több, a megfelelő bőrápolás segít abban, hogy szerette komfortosan, frissen és összességében jobban érzezz magát.
  • Használjon olyan lemosó termékeket, amelyek víz nélkül alkalmazhatóak – ilyen például a 3 az 1-ben Seni Care mosdató krém. Ezeknek a termékeknek a segítségével gyorsan megtisztíthatja a bőrt, anélkül, hogy az ágyat nedvesség érné.
  • Az egyszerhasználatos higiénes termékek, mint a mosdatókesztyű, törlők egyszerűbbé teszik a bőrápolást. Gyengédek a bőrhöz, megkönnyítik a bőrápoló termékek felvitelét és használat után eldobhatóak.
  • Etetés közben érdemes egyszerhasználatos etetőelőkét használnia, nem csupán a ruhát védik a szennyeződéstől, hanem szalvettaként is tudja használni az arc megtisztítására.
  • Kövesse a biztonságos mozgatás szabályait, amikor a szeretett személyt mozgatja. Elkerülheti a megerőltetést és a sérüléseket mindkettejük számára. Ez segít Önnek abban, hogy háta ép maradjon.
  • Invesztáljon a különleges ápolási eszközökbe, ha megteheti. Bérelhet is ilyen eszközt – a gyógyászati boltoknak van ilyen szolgáltatásuk. Ide tartoznak a komódok, mankók, kerekes székek, járókeretek, betegemelők, kórházi ágyak és matracok, mindezek segítenek abban, hogy mozgatni tudja az ápolt személyt.
  • Próbáljon meg beszerezni decubitus matracot, akkor, ha az ápolt személy ágyhoz kötött – segít megelőzni a felfekvések kialakulását.
  • Használjon puha ágyneműt és adjon a betegre olyan ruházatot, amely természetes alapanyagból készült – így megelőzi a bőrirritációt, amelyből fájdalmas dermatitis alakulhat ki és fekvőbetegek esetében felfekvés. A természetes anyagok megelőzik a túlmelegedést, így azok akik természetes alapanyagú ruhát viselnek, kevésbé izzadnak, amely jelentősen növeli a kényelem érzetet.

A Gyakorlati tanácsok részben bővebb információt talál arra vonatkozóan, hogyan gondozza szerettét.