A prosztata problémái

A férfiak vizelettartási zavarainak leggyakoribb oka a prosztata-megnagyobbodás, vagyis a dülmirigy megnövekedése, amit jóindulatú prosztata túltengésnek is neveznek. A prosztata-megnagyobbodás a szervezet öregedésének természetes következménye és a vizeletkiválasztó rendszer kellemetlen panaszainak okozója. Ha Ön 45+ korú férfi és vizeletvisszatartási nehézségei vannak, akkor előfordulhat, hogy ennek oka a prosztata állapota. Nem is olyan rég a prosztata-gondok még ritkaságnak számítottak. Nem beszéltek, nem írtak róluk, nem sokan tudtak róla. Amikor a férfiak átlagéletkora nem haladta meg az 50 évet, a probléma tulajdonképpen nem létezett. Amióta az orvostudomány magas szintre lépett, az átlagéletkor megnőtt, azóta a férfiak egyre inkább tudatában vannak testüknek, a prosztata-megnagyobbodás az orvosi kérdések listájának szinte 1-es számú egészségügyi problémájává vált, amelyről az ereje teljében levő férfinak fogalma kell, hogy legyen.

Kit érint a probléma?

Ha a vizeletkiválasztó- és szaporodási rendszerbeli gondok jelennek meg, akkor urológushoz kell fordulni. Ne felejtse el, hogy a prosztata-megnagyobbodás korai felfedezése megmentheti az életét. Ennek az elhanyagolása prosztatarákhoz vezethet. A dülmirigy megnagyobbodása szinte az egész férfitársadalmat érinti, de csak a férfiak egy részénél jelennek meg kóros tünetek. Minden 45+ férfinak évente legalább egyszer orvoshoz kellene fordulnia, hogy megvizsgálja egészségügyi állapotát.

Ha a vizeletkiválasztó- és szaporodási rendszerbeli gondok jelennek meg, akkor urológushoz kell fordulni. Ne felejtse el, hogy a prosztata-megnagyobbodás korai felfedezése megmentheti az életét. Ennek az elhanyagolása prosztatarákhoz vezethet.

Mi a probléma lényege?

A dülmirigy standard mérete szelídgesztenye nagyságú, nyomás hatására nem fáj, rugalmas, felülete sima. A mirigysejtek számának növekedése folytán a prosztata térfogata megnő és nyomást gyakorol a húgycsőre, ezáltal szűkíti annak átmérőjét. Ennek eredményeképpen megjelennek a vizeletürítési problémák.

A húgyhólyag alatti szűkület okán a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni, a húgyhólyag falában kóros szerkezeti elváltozások indulnak meg. A pangó vizelet a vizeletürítési rendszer felülfertőződéseinek, a hólyagban kövek keletkezésének kedvez. A húgyhólyag izmai oly mértékben elgyengülhetnek, hogy, hogy a vizelet folyamatosan szivároghat belőle.

A prosztata-megnagyobbodás leggyakoribb tünetei:
 • gyakori vizelési inger,
 • éjszakai vizelés,
 • erőteljes, kínzó vizelési inger,
 • fájdalmas ürítés,
 • vizelet sugara vékony,
 • akadozó ürülés,
 • ürítés befejezése utáni vizeletcsepegés,
 • telített húgyhólyag érzete az ürítés befejezése után
 • vizeletürítési képtelenség

FIGYELEM – a felsorolt tünetek más betegségek fennállásáról is tanúskodhatnak – ezért forduljon orvosához, ha ilyen tüneteket tapasztal.

Diagnosztizálás

A prosztata-megnagyobbodás diagnosztizálása az Egészségügy Világszervezet (WHO) patronátusa alatt működő nemzetközi bizottság által kijelölt standardok alapján történik.

A vizsgálat kiterjedése:
 • orvosi konzultáció – a zavarok és azoknak az életminőségre való kihatásainak értékelése,
 • per rectum vizsgálat – a dülmirigy nagyságának, alakjának, simaságának és konzisztenciájának ujjal történő vizsgálata, végbélen keresztül,
 • laborvizsgálat – általános vizeletvizsgálat, biokémia, specifikus prosztata antigén koncentrációja stb
 • kiegészítő vizsgálatok, ebben többek között UH és uroflowmetrium

Kezelés

A prosztata-megnagyobbodás gyógyítása az elváltozások fokától függ:
 1. Azon férfiak esetében, akiknél jóindulatú prosztata túltengést muattak ki, viszont kóros elváltozásokat nem, javasolt az ú.n. „várakozó álláspontú, éber megfigyelés”. Ez alatt a széleskörűen vett megelőzés értendő, amit a dülmirigy viselkedésének figyelése kísér. El kell tehát végezni az évenkénti, javasolt szűrővizsgálatokat, módosítani kell az étkezési szokásokat valamint az orvos egyéb javallatait be kell tartani.
 2. Ha a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás előidézi vizeletkiválasztó rendszerbeli tünetek megjelenését, akkor meg kell vizsgálni a farmakológiai (gyógyszer-) terápia alkalmazásának lehetőségét. Ez a terápia főleg a a betegség kezdeti stádiumában eredményes, amikor a zavarok viszonylag enyhék. Az ilyen típusú terápia részleteit az orvosnak kell elmagyaráznia.
 3. A prosztata-megnagyobbodás eseteinek kb. 10% -ában műtéti beavatkozás javasolt, amelynek lényege a megnagyobbodott mirigy által okozott akadály eltávolítása.

Érdemes megjegyezni – a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás nem rosszindulatú daganat. A tüneteket azonban nem szabad bagatellizálni, mivel a gyógyítás meg nem kezdése a prosztatarák kialakulásához vezethet.

Hogyan segíthetünk magunknak?

 • Ha túl van a 45. életévén, látogasson el az orvoshoz és végeztesse el az ellenőrző vizsgálatokat – a hír, hogy egészséges, kiváló lesz, ha pedig orvoslás szükséges – rövid és eredményes terápiára van esélye.
 • Ha felfedezte magán a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteit, ne késlekedjen az orvosi vizsgálattal. Ne feledje, minél hamarabb fedezik fel a kórós elváltozásokat, annál könnyebb lesz azokat meggyógyítani.
 • A vizelettartási képtelenség nagyon kellemetlen, kínos panasz – ha Önt is érinti, biztosítsa önmaga számára a mindennapos komfortérzetet és diszkréciót úgy, hogy biztonságba helyezi fehérneműjét a speciális Seni Man urológiai betétekkel